Kwidzyn Tetra Pack


Wyszukiwarka:

Jesteś:Strona główna / Jedz zdrowo / Przepis miesiąca

Dodaj swój przepis

Masz pomysł na zdrowe danie z Kwidzyniem? podziel się:) dodaj przepis

Przepis miesiąca

Kaszi wegetariańskie
- Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy...
zobacz więcej

Kaszi wegetariańskie

Kategoria: Obiady
Czas przygotowania: 60 - 120 minut

Składniki:

1/2 szklanki kaszy pęczak jęczmienny
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 kostki rosołowej warzywnej
3-4 krople oliwy z oliwek
1 łyżeczka kaszy manny
4 prasowane arkusze alg morskich nori
100 g serka chrzanowego do smarowania (Philadelfia lub Almette)
musztarda
4-5 śliwek suszonych pokrojonych w paski
1/2 rzepy
1/2 papryki surowej pokrojonej w paski
ogórek surowy pokrojony w słupki
wędlina (szynka, salami) lub pasztet
sól
pieprz ziołowy
sos (np. ketchup, sos tatarski)

Przybory:
- ostry nóż
- mata do rolowania sushi

Sposób przygotowania:

Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w  1 i 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz alg morskich nori błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego , na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek. Zamiast szynki i salami możemy użyć pasztetu, ale wtedy nie smarujemy serkiem chrzanowym i dodajemy śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa i inny rodzaj wędliny. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy, a następnie zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego.

Andrzej Zamojski
fundacja@kaszi.eu


Agencja Interaktywna WMC